Spanje ontmantelt internationaal drugsnetwerk dat ook in ons land actief was


1©THINKSTOCK

Spanje heeft vandaag de ontmanteling van een groot “internationaal netwerk van handel in verdovende middelen” aangekondigd. Dat netwerk werd geleid vanuit A Coruna in het noordwesten van Spanje en was actief in verschillende Zuid-Amerikaanse en Europese landen, waaronder België.

De Guardia Civil pakte 35 mensen op in het kader van een onderzoek “gevoerd in Spanje, het Verenigd Koninkrijk, België, Nederland, Ecuador en in Peru”, in samenwerking met de politiediensten in verschillende landen, waaronder de Belgische federale gerechtelijke politie, en Europol, aldus een persbericht van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Madrid.

Onder hen zijn “twee agenten van de nationale politie van Peru die drugs binnenbrachten in de luchthaven” van Lima in juni. Zij hadden de drugs dan aan een “muilezel” doorgespeeld, die de middelen naar Spanje zou vervoeren. Voorts zijn ook mensen uit Ecuador en Portugal opgepakt in de luchthavens van Guayaquil (Ecuador) en Lima (Peru), met cocaïne in hun bagage, aldus het persbericht.

In december vorig jaar kondigden het parket en de federale gerechtelijke politie in Antwerpen nog aan samen met onder meer de Nederlandse politie en de Guardia Civil een internationale drugsbende te hebben opgerold, die in de haven van Antwerpen actief was. Daar werd in een container met fruit 315 kilogram cocaïne aangetroffen. In België waren vijf verdachten aangehouden en één onder voorwaarden in vrijheid gesteld. In Nederland en Spanje werden nog eens respectievelijk drie en twee personen aangehouden.

Tijdens het onderzoek zijn in februari 17 mensen opgepakt in Spanje en werden MDMA, amfetaminen, cocaïne en hasj in beslag genomen. De organisatie was gespecialiseerd in de invoer van cocaïne uit Latijns Amerika naar Europa, via zeecontainers en commerciële vluchten, zo staat nog in het persbericht.

Bromn http://www.demorgen.be/

Print Friendly

Comments are closed