Finalistes Womed Award Zuid te gast in Sint-Vincentius

Finalistes Womed Award Zuid te gast in Sint-Vincentius
Paulina Chico uit EcuadorFoto: LEZ

DEINZE – Lourdes Huanca (Peru) en Paulina Chico (Ecuador), twee finalistes van de Womed Award Zuid brachten deze week een bezoek aan de Modeafdeling van Leiepoort campus Sint-Vincentius. De Womad Award Zuid is een prijs die wordt uitgereikt door Trias en Markant en die werken rond respectievelijk ontwikkelingssamenwerking en ondernemende vrouwen. Beide organisaties zijn ook gelinkt aan Unizo.

‘Bedoeling van hun bezoek is te komen tot een uitwisseling van ideeën en werkmethodes tussen onze ‘Westerse’ ontwerpers en hun collega’s uit de Andes’, zegt coördinator Carine Deleersnijder van Sint-Vincentius. ‘Tijdens het bezoek bespraken de leerlingen uit het 6de jaar Mode en Design de inspiratiebronnen en ontwerpen met hun Zuiderse collega’s die aan de basis liggen van hun eindwerken die ze showen op de voorstelling ‘Heavenly Creations’ op 22 mei.

Het 5de jaar Mode en Design legde de focus op hun project rond restyling van oude kledingstukken en de 2de graad Creatie project Mode en Design toonde de werken die in de maak zijn in het kader van het project ‘Karpov meets Karpov’ van de Deinse schaakclub. Alles bij elkaar een vorm van kruisbestuiving van ideeën.

Eén van de finalistes Paulina Chico uit Ecuador, een 19-jarige studente Psychologie die ook modeontwerpster is vond de ontmoeting bijzonder interessant. Zelf ontwerpt en naait Paulina een eigen kledinglijn. De andere finaliste Lourdes Huanca uit Peru stond mee aan de basis van de vrouwenbeweging Fenmucarinap. Dankzij haar inzet verkopen vrouwen hun handgemaakte producten niet alleen op de lokale markt maar ook in een winkel in de Peruaanse hoofdstad Lima. Zij bracht zelfgemaakte handwerkjes mee en zei dat ze vaak paars of de kleur van het feminisme in Peru gebruikt.

Margaux Peleman, Celine Tettelin en Jet Boeren toonden aan de twee finalistes hun creaties. Zij werkten daarvoor rond thema’s zoals de jaren ‘50, Eskimo’s en de Twee Wereldoorlog.

 

bron http://www.nieuwsblad.be/

Print Friendly

Comments are closed