Peruaan, die in Kapellen verblijft, maakt kennis met Vlaanderen door Broederlijk Delen

Peruaan, die in Kapellen verblijft, maakt kennis met Vlaanderen door Broederlijk Delen
Foto: Nicole Verstrepen

KAPELLEN – Broederlijk Delen ontvangt van 2 tot 19 maart negen gasten uit Peru in Vlaanderen. Een van hen, Henrry Vasquez (33), verblijft momenteel bij het Kapelse echtpaar Gerard Anguille en Lea Van Hees.

Het thema van Broederlijk Delen is dit jaar ‘Marco is een boer en wil dat blijven’. Broederlijk Delen focust meer bepaald op Peru, waar boeren in de bewerking van hun land worden bedreigd door de mijnbouw. Henrry Vasquez werkt voor ‘Cooperaccion’, een niet-gouvernementele organisatie in de regio Apurimac, die de belangen van de boeren behartigt en in Peru partner is van Broederlijk Delen.

“De mijnbouw houdt vaak geen rekening met de boeren en veroorzaakt vervuiling van de grond, die stroomafwaarts blijft doorwerken. De boeren zijn ook vaak genoodzaakt hun grond veel te goedkoop te verkopen en ze krijgen ook geen alternatieven aangeboden”, vertelt hij. “Op vraag van Broederlijk Delen wilden wij Henrry wel bij ons laten logeren. Mijn man spreekt een beetje Spaans. Het is voor hem de gelegenheid om deze taal nog eens te spreken”, vertelt Lea Van Hees.

Rustig Brussel

Lea is actief in Welzijnszorg Broederlijk Delen Kapellen en zetelt ook namens het Opvangcentrum voor asielzoekers in de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking.

Na een reis van 24 uur arriveerde Henrry Vasquez afgelopen weekend in Brussel, waar hij twee dagen verbleef voordat hij dinsdagavond in Kapellen arriveerde. Tijdens de eerste avond bij Leo en Gerard maakte Henrry kennis met de leden van Welzijnszorg Kapellen en werden er tijdens een gezellig etentje ervaringen uitgewisseld.

“Het valt ons op dat Henrry Brussel een rustige, georganiseerde en gedisciplineerde stad vindt in vergelijking met de Peruaanse hoofdstad Lima. Maar ja, daar wonen ook 11 miljoen mensen, bijna zoveel als in heel ons land”, klinkt het. Dat Henrry Vasquez in een erg regenachtig België terechtkwam, deerde hem niet echt. “Ik woon op 3000 tot 4000 meter hoogte in Peru, in een vergelijkbaar klimaat. Ook daar kan het flink regenen”, zegt hij.

De Zeven Schaken

Gisteren bezocht Henrry Vasquez het Kapelse asielcentrum en de landbouwafdeling van het PITO in Stabroek. Vandaag staan er bezoeken aan het Antwerpse sociaal restaurant De Zeven Schaken en aan enkele andere sociale initiatieven op het programma. De volgende dagen volgen nog een maaltijd in het Ekerse EVA-centrum, een bezoek aan Gaarkeuken 110, een solidaire maaltijd in Merksem, een bezoek aan Indaver en een ontvangst op het Kapelse gemeentehuis. Ook blijft er nog wat tijd over om Antwerpen toeristisch te verkennen.

Op vrijdagavond 6 maart  is iedereen vanaf 19.30u welkom op de open avond over de werking van Broederlijk Delen in het EVA-centrum in Ekeren (Schutstraat 10).

 

door Nicole Verstrepen

Print Friendly

Comments are closed