Neerpelt Straathoekwerk in Peru de jeugd van heden

Straathoekwerk in Peru (4): de jeugd van heden - Neerpelt

Betty Salas is de moeder van één van de jongeren die deelnemen in een straathoekwerkproject in een sloppenwijk van Pachacutec in Lima, Peru. in de voorbije weken kregen we van haar al enkele verslagen over het softballproject, dat door de gemeente Neerpelt wordt gesteund. Vandaag wijdt ze uit over haar blik op de jeugd van tegenwoordig in Peru.
“Het grootste verschil dat ik heden ten dage opmerk bij de jeugd in vergelijking met vroeger, is dat je hen nog zo weinig mag zeggen. Ze zijn vrijer geworden en doen vaak wat ze willen. Hier in Peru wordt er meer en meer aandacht besteed aan de rechten van het kind. Dat wil zeggen dat we hen niet meer mogen aanraken. Ik kom zelf uit de bergen en werd er vroeger geslagen met de broeksriem. Je kan dat niet goedkeuren maar we leerden wel respect en discipline opbrengen en we tonen ons verantwoordelijk. Deze waarden zijn tegenwoordig ver zoek bij de jeugd. Een educatieve tik zou moeten kunnen. Maar tegenwoordig word je zelfs daarvoor aangeklaagd. Hierdoor kent de jeugd vooral haar rechten maar niet de plichten die ze ook te vervullen heeft. Jongeren worden nu aangetrokken door een losbandig leven, met drank en discotheken. De globalisering gaat te snel voor ons en onze jongeren raken door al die nieuwigheden de weg kwijt. Het materialisme maakt hen blind voor de waarden die wij als ouders nog trachten mee te geven.
“Ik probeer altijd te luisteren naar mijn kinderen en me op te stellen als een vriendin om hen raad te geven. Maar als het nodig is, sta ik boven hen zoals het een moeder betaamt. Sport vind ik enorm belangrijk om hen weg te houden van de gevaren op straat. En gelukkig moet ik mijn dochter niet verplichten om te sporten, het gaat als vanzelf. Ze zijn heel de voormiddag samen aan het trainen, gaan naar school en vallen ’s avonds na hun huishoudelijke taken als een blok in slaap. Er blijft geen tijd over om zich bezig te houden met doelloos rondhangen. Onze kinderen gaan nog niet uit, maar er worden natuurlijk wel feestjes gegeven. We maken ook samen met de sportclub uitstapjes. Dan zorgen we als moeders dat we steeds een oogje in het zeil blijven houden…
“Als er meer in sport geïnvesteerd zou worden door onze regering en sportclubs toegankelijk werden voor iedereen via democratische toegangsprijzen, dan zouden er zich in de toekomst heel wat minder problemen op straat voor doen. Sport geeft onze kinderen een doel en daarom zijn we ook zo dankbaar dat de gemeente Neerpelt ons helpt bij het starten van een softball-club.”

 

bron http://www.internetgazet.be/

Print Friendly

Comments are closed