Na nieuwe marathonzitting dan toch soort van akkoord op klimaatconferentie in Peru

In de Peruviaanse hoofdstad Lima hebben de 195 deelnemende lidstaten aan de jaarlijkse VN-klimaatconferentie uiteindelijk dan toch een compromis bereikt. Of wij blij kunnen zijn met het akkoord? Allicht niet.

Het akkoord dat vanochtend (onze tijd) gesloten is, is de basis voor de top die volgend jaar in Parijs zal plaatsvinden. Daar moet een ambitieus bindend wereldklimaatverdrag, de opvolger voor het Kyoto Protocol uit 1997, gesloten worden. Maar het was blijkbaar niet evident om de 195 landen op een lijn te krijgen. De besprekingen moesten normaal vrijdagavond afgerond worden, maar dat lukte dus pas vandaag.View image on Twitter

China vs. VS

Vooral het bepalen van de “nationale bijdragen” van elk land, bleek moeilijk. De EU wil tegen 2030 zeker 40 procent minder CO2 uitstoten in vergelijking met 1990, China wil pas vanaf 2030 zijn uitstoot verminderen. Het uiteindelijke doel is om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden Celsius. “In het Kyoto-protocol moesten alleen de rijke landen inspanningen doen, terwijl dat in het nieuwe akkoord voor alle landen geldt”, legt Alma De Walsche van Mo.be uit op Radio 1. “Tegen het voorjaar zal iedereen nu zijn intenties moeten bekendmaken.”

Het waren vooral China en de Verenigde Staten die het moeilijk vonden om een akkoord te sluiten, ondanks het feit dat ze in november al eens een soort van klimaatakkoord gesloten hadden. China vond dat dit verdrag te veel druk zou zetten op de armere landen, de VS vroeg om het toch te ondertekenen omdat nieuwe onderhandelingen te lang zouden duren.

“Teleurstellend en vaag”

Verschillende milieuorganisaties laten weten erg teleurgesteld te zijn met het 37 pagina’s tellende akkoord. Volgens hen staat het vol “afgezwakte” en “vage” criteria waar landen zich aan moeten houden. Ons land stort alleszins wel 51,6 miljoen euro (50 miljoen euro van de federale overheid, 1 miljoen van het Waals gewest en 600.000 euro van Brussel) in het Green Climate Fund, een fonds waarin de VN tegen 2020 100 miljard dollar wil verzamelen om investeringen te kunnen doen in ontwikkelingslanden. Daar wordt de klimaatverandering namelijk het hardst gevoeld en is de investeringsruimte het kleinste.

WWF laat vanuit Lima weten dat: “Onze regering en de Belgische afgevaardigden hebben de noodkreet van de Filipijnen gehoord: ‘Geen medelijden, wél solidariteit!’. Maar nu is het aan hen om te bewijzen dat dit geen eenmalige pleister op de wonde is, en moeten ze zo snel mogelijk stappen zetten om de geloofwaardigheid van ons land op internationaal niveau te verzekeren op lange termijn.”

Print Friendly

Comments are closed