Huancayo

Zuidelijk Quechua: Wankayu is een stad in Peru, in het centrale hoogland en vormt de hoofdplaats van de regio Junín en de gelijknamige provincie Huancayo hierbinnen. De stad telt 306.954 inwoners (census 2005).

De stad ligt in het centrale deel van de vruchtbare Mantarovallei van het centrale hoogland van de Andes, op een hoogte van 3.271 meter en op ongeveer ca. 250 kilometer ten oosten van Lima. Het vormt het culturele en economische centrum van de gehele centrale Peruviaanse Andes.

Geschiedenis

Het gebied werd oorspronkelijk bewoond door de Wanka’s. Rond 500 werd hun gebied opgenomen in het Waririjk. Ondanks pogingen om hun onafhankelijkheid te behouden, werden de Wari’s in 1460 uiteindelijk onderworpen door Inca-leider Pachacuti, waarop het werd opgenomen in het Incarijk. Onder de Inca’s groeide het uit tot een belangrijke stopplaats langs de Camino Real, de (Spaanse benaming voor de) belangrijkste Incaweg. Nadat de Spanjaarden het gebied in 1534 hadden gekoloniseerd, werd de invloed van het 18 kilometer noordelijker gelegen Jauja groter, waar conquistador Francisco Pizarro zijn tijdelijke hoofdstad van Peru vestigde, alvorens Lima deze positie verwierf.

In 1570 vestigde onderkoning Francisco de Toledo er de encomienda Guancayo. Twee jaar later, op 1 juni 1572, werd de stad officieel gesticht onder de naam Santísima Trinidad de Huancayo.

Tijdens de Peruviaanse Onafhankelijkheidsoorlog werd Huancayo veroverd door de Peruvianen op 20 november 1820. In 1831 werd begonnen met de bouw van een kathedraal in de stad. In 1969 werd de stad getroffen door twee aardbevingen, waarbij honderden huizen werden verwoest, een aantal bruggen en spoorlijnen beschadigd raakten en waarbij 800 tot 1.000 mensen omkwamen. Aardverschuivingen zorgden voor nog eens 300 doden en vermisten in de buitenwijken en nabij de berg Nevado de Huaytapallana.

Momenteel vormt het een economisch centrum, dat bekendstaat om haar handwerken en vele festivals die in de dorpen eromheen plaatsvinden. De laatste decennia is de stad sterk gegroeid en er zijn slechts weinig koloniale gebouwen behouden gebleven: Het stadsbeeld wordt bepaald door moderne gebouwen.

 

HuancayoCiudad Incontrastable, que ofrece nuevos destinos por conocer.

Pic

shadow

HUANCAYO A

4 dagen – 3 nachten
DESCARGAR ETINERARIO

HUANCAYO

3 dagen – 2 nachten

DESCARGAR ETINERARIO

Print Friendly

Comments are closed