feestdagen

In Peru worden ongeveer 3000 feesten per jaar gevierd. De meerderheid hiervan wordt georganiseerd om de dag van een beschermheilige te vieren. Deze beschermheiligen maakten oorspronkelijk deel uit van de Christelijke kalender tijdens de Koloniale Periode, maar de feestdagen werden vermengd met de magische religies uit de Andesgebieden. Een goed voorbeeld van deze vermenging is het feest Corpus Christi in Cusco. Oorspronkelijk werd deze religieuze dag oorspronkelijk ingevoerd door de Spanjaarden, maar het feest werd ook geaccepteerd door de Peruanen. Voor hun had het echter weinig te maken met het Catholicisme, maar meer met een oud Inka ritueel.

Datum Naam
1 januari Nieuwjaar
maart-april Goede Week
1 mei Dag van de Arbeid
29 juni San Pedro (Sint-Pieter) en San Pablo
6 juli Día del maestro
7 juni Slag van Arica
24 juni Día del Campesino
28 juli Nationale feestdag
30 augustus Santa Rosa de Lima
oktober Maand van de Señor de los Milagros
8 oktober Zeeslag van Angamos
1 november Allerheiligen
2 november Dag van de Doden
8 december Dag van de Onbevlekte Ontvangenis
9 december Slag van Ayacucho
25 december Kerstmis

Vooral in de traditionele dorpjes hoog in de bergen of in de jungle vieren ze meerdere traditionele feesten, gerelateerd aan oude mythen of belangrijke agrarische activiteiten. Hieronder kun je een overzicht vinden van de feestdagen in Peru. Het is zeker de moeite waard om een van deze feesten bij te wonen; wanneer je bij een van de fiëstas bent geweest kun je de culturele rijkdom van de landen nog meer waarderen!

OVERIGE EVENEMENTEN EN FESTIVITEITEN

Januari

15-20 januari: Stichting van Lima.

Februari

2-14 februari: Virgen de la Candelaria. In Puno wordt ‘La Mamita Candicha’, de beschermheilige van deze plaats, vereerd met rijke folkloristische gebruiken. Duizenden mensen wonen de optochten, dansvoorstellingen, het vuurwerk en de muziekoptredens bij ter gelegenheid van dit belangrijke religieuze evenement.
24-27 februari: Carnaval in Puno en Cajamarca. Carnaval wordt in deze twee steden vooral gevierd met het dansen van de pandilla en andere traditionele festiviteiten.

Maart

eerste of tweede week: Vendimia Festival. In Ica wordt het oogsten van de druiven in de Ica vallei gevierd met optochten, dansen en volop genieten van het belangrijkste product van de streek: wijn.

April

Derde week: Nationaal Concours. Aan deze tentoonstelling en wedstrijden in Mamacona, 30 km ten zuiden van Lima, nemen fokkers van paso-paarden uit de belangrijkste streken van Peru deel.

Mei

2 mei: Cruz Velacuy. De kruisen in alle kerken van Cuzco worden met sluier bedekt en er vinden plechtigheden plaats.
2-4 mei: Las Alasitas. Belangrijke verkoopexpositie van miniatuur kunstnijverheidsproducten in Puno.

15 mei: Fiesta de San Isidro in Huaraz

Juni

9e donderdag na Pasen: Corpus Christi. Een religieus feest dat in de hooglanden wordt gecombineerd met oogstfeesten. Er vinden processies en straatfeesten plaats.

15 juni: Virgen de las Mercedes in Huancayo.

24 juni: Fiesta del Inti Raymi (Festival van de Zon). Dit oude festival wordt opgevoerd in de vesting Sacsayhuaman, boven Cuzco, en gaat gepaard met authentieke Inca-rituelen, optochten, volksdansen en wedstrijden. Een geweldig feest om bij te wonen.
28 juni: Feest van Sint Petrus, gevierd in de Peruaanse Altiplano.

Juli

15-17 juli: Feest van de heilige maagd van Carmen. Overal in het hoogland wordt gefeest, vooral kleurrijk in Paucartambo, 256 km van Cuzco.

Augustus

4 augustus: Santo Domingo in de Andes

15 augustus: Fiesta de Asuncin in de Andes

13-22 augustus: Arequipa-week. Dit is het belangrijkste jaarlijkse evenement in deze aantrekkelijke stad. Tot de feestelijkheden behoren dansen, kunstnijverheidsmarkten en vuurwerk (15 augustus)
30 augustus: feest van Santa Rosa in Lima.

September

18 september: Uno Urgo. De Urgo-plechtigheid wordt begeleid door dansen en optochten in de steden Urco en Calca, in de buurt van Cuzco.

Oktober

wisselende data: Heer van Luren. In Ica bewijzen duizenden pelgrims eer aan de beschermheilige van Ica en Heer der wonderen: een indrukwekkende processie ter ere van Lima’s beschermheilige.

7 oktober: Uma Raymi. Feest van het water in de Andes.

18 oktober: El Señor de los Milagros. Feestdag in Lima en Huancayo. Religieuze processies.

November

1-7 november: Herdenkingsweek. Puno viert zijn stichting door de Spanjaarden, gevolgd door een fascinerende heropvoering van het verschijnen van de legendarische stichters van het Incarijk (Manco Capac en Mama Ocllo) uit het Titicacameer. In deze week vinden de mooiste folkloristische feesten van Puno plaats.

December

24 december: Santo Ranticuy. Inheemse speelgoedmarkt in Cuzco. Men komt hier nacimientos (kerstversieringen) kopen en verkopen.

28 december: Fiesta de los Santos Inocentes, Onnozele kinderen. De Peruaanse dag voor 1 aprilgrappen.

 

Print Friendly

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *