Illegale mijnbouw verandert Peruviaanse regenwoud in verwoest niemandsland

Illegale mijnbouw verandert Peruviaanse regenwoud in verwoest niemandsland

 

Nog tot en met vrijdag zit het Zuid-Amerikaanse Peru de VN-klimaattop voor. Toch heeft het land zelf nog een hele weg af te leggen als het gaat om zorg voor het klimaat. Door decennia van roofmijnbouw werd een groot deel van wat nog niet zo lang geleden een van de mooiste regenwouden ter wereld was, volledig verwoest. Peru is het vijfde meest door de opwarming getroffen land ter wereld. 40 procent van de broeikasgasuitstoot in het land is te danken aan de ontbossing.

“Ik heb van binnenuit gezien hoe Peru aan de mijnbedrijven is verkocht”, zei natuurkundige en voormalig milieuminister Ricardi Giesecke er vorige week nog over in onze speciale klimaatkrant. “Nochtans toont economisch onderzoek dat Peru beter af zou zijn zonder ‘extractivisme’. De mijnen vernielen en vervuilen te veel natuurlijke rijkdommen, en laten het land achter met alle negatieve effecten. Dat is op lange termijn verlies. Op één paard wedden betekent ook dat als de vraag naar mineralen daalt, het land zware klappen krijgt. Hier regeert echter de korte termijn.”

Bij de ontginning van de edelmetalen als goud wordt ook giftig kwik gebruikt, dat rivieren vervuilt, en de lokale bevolking ziek maakt. Pas recent komt de overheid in actie. Illegale mijnen worden gesloten of moeten hun procedures aanpassen.

START SLIDESHOW
Print Friendly

Comments are closed