Ex-minister Peru aangeklaagd voor moord journalist

Ex-minister Peru aangeklaagd voor moord journalist. |beeld Novum

Ex-minister Peru aangeklaagd voor moord journalist

De vroegere Peruaanse minister van binnenlandse zaken en generaal buiten dienst Daniel Urresti is aangeklaagd voor de moord op een journalist, ruim 26 jaar geleden. Officier van justitie Luis Landa wil dat Urresti, die gezien wordt als een mogelijke presidentskandidaat, voor 25 jaar achter tralies verdwijnt.

Journalist Hugo Bustios was correspondent van het landelijke tijdschrift Caretas in het Andes-stadje Huanta. Hij werd in november 1988 neergeschoten en gedood met een handgranaat toen hij onderzoek deed naar mensenrechtenschendingen in de strijd tegen de maoïstische guerrillabeweging Lichtend Pad. Urresti was als plaatselijk inlichtingenofficier in die tijd verantwoordelijk voor de moord op de journalist, zei aanklager Landa in interviews met drie kranten die zondag werden gepubliceerd.

Urresti liet via Twitter weten dat hij zichzelf onschuldig acht. De aanklacht is volgens hem politiek gemotiveerd.

Ook president Ollanta Humala, zelf ex-militair, is die mening ook toegedaan, omdat de aanklacht kort komt nadat Urresti was toegetreden tot de regerende Nationalistische Partij. Urresti (58) was de populairste minister uit de regering voordat hij vorige maand werd vervangen. Hij wordt door velen gezien als een mogelijke kandidaat voor de presidentsverkiezingen in 2016.

Voor de moord op Bustios zijn twee officieren al tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeeld. Een van hen, Amador Vidal, heeft Urresti eerder van betrokkenheid beschuldigd.

Volgens een door de regering gesteunde Waarheidscommissie zijn in het conflict in de jaren tachtig en negentig naar schatting zeventigduizend mensen om het leven gekomen.

 

Bron https://www.nd.nl

Print Friendly

Comments are closed